Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2012 17:08 - Какъв е проблемът с хранителните добавки и химиите?
Автор: master88 Категория: Спорт   
Прочетен: 4447 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.08.2012 18:30


Все още много хора не познават значението на тези думи и ревниво спекулират с тях. Хора, които през живота си не са влизали във фитнес зала масово обсъждат фитнеса, като спорт. Разбира се най-обсъжданата тема е тази за „химията”, но какво всъщност трябва да знаем за тези продукти, преди да подхванем даден спор?

image

Хранителните добавки представляват вещества изолирани от различни хранителни продукти, например: млечният протеин е изолиран от прясно мляко. Един литър прясно мляко съдържа около 3г протеин. Ето така една доза от 30г протеин се равнява на 10л прясно мляко. Освен протеините има: мас гейнъри, аминокиселини, вещества като креатин, Л – карнитин, Л-глутамин, таурин и много други. Също така има и продукти, които комбинират по няколко вещества.  Те биват най-често на прах, на таблетки или течни. Могат да спомогнат както за качване на маса, така и за повишаване на мускулната издръжливост, за по-бързо възстановяване, за изгаряне на мазнините и като цяло за много неща.

Както подсказва името им, добавките са създадени за да набавят веществата, които не сме успели

 да си набавим с храната. Набавянето на тези количествата вещества, необходими за организма на един

image

 напреднал трениращ може да изисква поглъщането на огромно количество храна всеки ден. Имам предвид количества от по няколко кг месо дневно, което е наистина голямо и непосилно количество. Ето тук идват на помощ и хранителните добавки, примерно 1-1,5 кг  телешко месо съдържа 5г = 1 ч.л. креатин –много по-малко като обем и по-лесно за поглъщане. Което не означава, че можем да караме само на добавки, на всяка опаковка пише, че те не заместват, пълноценното и разнообразно хранене. Смисълът на хранителните добавки е да ни помогнат за по-добри резултати.

Защо много хора твърдят, че добавките (химиите, както те ги наричат) са вредни?

Заблудата идва от смесването на понятията – забранените вещества спадат в категорията „стероидни продукти” или „стероиди”. Тук не става дума за хранителни вещества, а за медицински продукти правени с различна цел. В повечето случаи, те са на хормонална основа, а както знаем хормоналният баланс в тялото е крехък и не бива да се нарушава. Приемането на тези продукти винаги носи риск от редица странични ефекти, затова не бива да се използват без лекарско предписание. 

Хрнаителните добавки нямат нищо общо със забранените в много страни стероиди и не трябва да се бъркат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master88
Категория: Спорт
Прочетен: 122670
Постинги: 9
Коментари: 32
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930