Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 12:51 - Базови или изолиращи упражнения?
Автор: master88 Категория: Спорт   
Прочетен: 3205 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.07.2012 02:37


 Заговорих за скъпите зали пълни със странни машини за трениране, за какво служат те?  Дали ако тренираме на тях, няма да направим желаното тяло много по-бързо ? 

Тези машини се са предназначени да изолират  точно определен мускул, за да можем да натоварим само и единствено него.   Пример: когато тренираме гърди  „флайс с дъмбели” освен гръдните мускули се натоварват допълнително раменете, трицепсите, бицепсите, дори и предмишницата. Когато тренираме същото упражнение, на пек дек, почти цялото натоварване пада в/у гръдния мускул. Резултатът от това е оформяне на вътрешната част на гърдите т.нар. път. Въпросът е кой използва тези машини? Може ли един начинаещ преди да е направил мускул, да започне да го оформя?  Това е като да печете тестото преди да сте го забъркали и омесили, няма как да оформяте мускул който още не е трениран. А дори и да го оформите, тази форма няма да си личи и през най – тясната ви тениска. Тогава за какво са направени тези машини?  Те се използват от напредналите културисти, когато вече са направили много маса, а телата им са свикнали с повечето стандартни упражнения. Тогава се получават периоди на застои, нужда от все по – добри изолиращи упражнения, за да могат да изваят мускулатурата така че да се вижда всяка фибра.   Ако ние искаме да станем като тях първо трябва първо да правим базови, базови и пак базови упражнения! Натоварвайки по няколко мускула на веднъж, те включват максимален брой мускулни влакна в упражнението и това стимулира цялата мускулатура по тялото ни да расте.  Такива упражнения са: лежанка, гребане с щанга, гребане с т-щанга (т.нар мечка), мъртва тяга, клек с щанга, сгъване за бицепс с лост от стоеж, разгъване за трицепсна скрипец, разгъване с щанга зад врат и други… Дори има хора, които дълго време правят само базовите упражнения и стават големи и мощни.  Разбира се няма проблем във вашата тренировка да си включите и по простички упражнения като гребане на скрипец, както и дъмбели, особено за гърдите и ръцете.

Евентуален минус е, че някои от тези упражнения се изпълняват с големи тежести, въздействайки пряко на гръбначния стълб могат да попречат на растежа ви, ако сте в подрастваща възраст – под 18-19г.  това важи най – вече за клек с щанга и мъртва тяга. По принцип те не се препоръчват за трениращи които не са навършили 20. 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master88
Категория: Спорт
Прочетен: 122441
Постинги: 9
Коментари: 32
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031