Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 16:27 - Десетте грешки на всеки начинаещ
Автор: master88 Категория: Спорт   
Прочетен: 5851 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.07.2012 19:22


 Има няколко грешки, които всеки прави като начинаещ и аз не съм изключение от статистиката. Кои са най - честите грешки ?

Не  сме избрали достатъчно добра и скъпа зала?  Не сме разучили предварително какви добавки да пием ?  не тренираме достатъчно често по достатъчно много часове?

Не! Точно обратното е!

1.      Прекалено скъпа зала.  Когато за пръв път си вадим карта за фитнес, обикновено търсим някоя супер скъпа супер лъскава зала, пълна с десетки уреди, повечето от които все още не знаем за какво служат.  Всъщност за какво са ни тези уреди? В началото те са напълно излишни, нужни са „остарелите” лежанки, щанги, дъмбели и скрипци.

2.      Нетърпение. Често начинаещите от самото начало започват да четат сложни програми и се чудят коя да изберат. За начало не се тренира по програма, а се прави т.нар. кръгова тренировка, която включва базовите упражнения за всички или повечето мускулни групи

3.     Трябва първо да усвоите базовите упражнения, след това малко по малко да включите и по изолиращи. За тези на които все още не им е известна разликата между базови и изолиращи упражнения ще пиша по-късно. .  Не се хвърляйте да правите серия след серия „кросоувър” или „фалйс пегдек” преди да сте се научили да  тренирате на обикновената лежанка както с щанга така и с дъмбели.

4.      Претренирване – начинаещите са два вида, едните ходят на фитнес, колкото да се намират на приказка, а другите с огромен ентусиазъм правят серия след серия, упражнение след упражнение, като на тренировка са способни да направят по 30 и повече серии. Това за начинаещ е недопустимо, просто тялото изчерпва своите запаси и започва да изразходва мускулна маса, която трудно успява да се възстанови до следващата тренировка.

5.      Прекалено големи тежести – отначало всеки постига един известен напредък, като това създава чувството „с всяка серия става по- силен” тогава много момчета за да се покажат колко са силни вдигат максимални тежести, чиитват и се правят на силни. Това обаче не помага на ръчичката им, която е 30 см да стане 45. 

6.      Мускули или релеф?  В днешно време е модерно човек да е релефен. Но дали при един деветокласник, висок примерно 182см и тежащ 60 кг, плочките на корема са доказателство, че той е голям фитнесист? говорим за момче с бърз метаболизъм, което може да се тъпче с каквото си поиска, а след това с малко тичане в парка може да изгори всяка излишна калорийка, това обаче сериозно пречи на трупането на мускул.

7.      „какво да взимам” – често ми се е случвало в залата да дойде някое ново момче на около 15-16 да се опита горе долу да тренира и на втората тренировка  да ме попита „ абее я кажи аз трябва ли да вземам няк’ва химия нещо добавки, ала – бала?”  За начинаещият е твърде по – важно да си оптимизира храненето и малко по малко да увеличи количеството, а чак тогава, като изпадне в застой може да се оглежда за добавки.

8.      Успехът на начинаещия – първоначалният напредък, за който споменах по-горе обикновено представлява повишаване на силата, оформяне на основните мускулни групи и евентуално и качване на някой друг килограм мускулна маса. Точно тогава някои трениращи си преценяват, че са станали „супер здрави” и не им трябва повече и прекратяват тренировките. Съвсем скоро те загубват  постигнатото толкова лесно, колкото са ги направили. Всяка постигната форма трябва да се поддържа и развива.

9.      Слаба храна за тежка тренировка  - когато човек започва тепърва да тренира, това е едно допълнително голямо натоварване за организма, което увеличава нуждите на организма, за сметка на това, е нужно да се храним чисто и правилно т.е. баницата, бозата и тулумбичките напускат менюто ни ако не за винаги то поне вече не са основната част.

10.  Разликата между химия и хранителни добавки – много хора н правят разлика между тези неща, макар те да нямат нищо общо. Хранителните добавки съдържат хранителни вещества, витамини, минерали и други. Но тези вещества по принцип се съдържат и в храната, която ядем, но в по малки количества. Така наречената „химия” всъщност това са стероидни продукти. Използват се както за лекарства, така и в спорта, повечето са на базата на даден хормони или няколко хормона, имат редица странични ефекти и са доста опасни, особено ако се взимат неправилно.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master88
Категория: Спорт
Прочетен: 122458
Постинги: 9
Коментари: 32
Гласове: 10
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031